Alarmsysteem

 

Een alarmsysteem of alarminstallatie is een elektronisch systeem dat een alarm geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen. Een gangbare term is inbraakalarm, doch de huidige alarmsystemen hebben meestal meerdere mogelijkheden, zoals het detecteren van brand, overval alarm, medisch alarm, het bekijken van camera beelden en het gebruik van huis automatisering. In dit laatste geval moet men denken aan het in- of uitschakelen van verlichting, het sluiten van rolluiken, bedienen van de centrale verwarming, etc.

 

 

 

 

Bediendeel

 

De meeste systemen worden in of uitgeschakeld met behulp van een cijfercode die wordt ingevoerd op een codebedienpaneel (klavier) bij de entreedeur. Er zijn ook nog andere methoden om de alarmsystemen te bedienen zoals met een proximitysleutel(badge), vinger-, hand- of oogherkenning, of met de mobiele telefoon App.

 

                         

 

 

Detectoren

 

Een alarmsysteem werkt met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan.

Er bestaan verschillende soorten detectoren:

 

- Reed-contact schakelaars (ook wel magneetcontacten genoemd), deze detecteren bijvoorbeeld op deur of raam dat open gaat.

- Ruimtelijk werkende detectoren: deze detecteren een beweging in een ruimte

- Dit kan ofwel via:

   ultrasone golven of microgolven (gebruik makend van het Doppler effect)

   infrarood (verandering van infrarode temperatuur beweging wordt gemeten).

 

- Drukknop: geeft een signaal aan de alarmcentrale wanneer het wordt ingedrukt bij overval, brand of ziekte.

- Glasbreukdetector: reageert op geluidsgolven van glasbreuk.

- Trildetector of seismische detector: reageren op trillingen zoals bv. het doorboren van een kluisdeur of uitbreken van een muur.

- Kanteldetectie: (vroeger kwikschakelaar) reageert op het optillen van bijvoorbeeld een voertuig of machine.

- Waterdetector: geeft een signaal bij detectie van water. Bv. bij overstromingen of lekkage.

- Gasdetector: bij gaslek (aardgas of CO of CO2 of andere...)

- Rookmelder: geeft ofwel een alarmsignaal of het stuurt een signaal naar de alarmcentrale bij rook.

- Warmtedetector: warmte van vlammen of oververhitting.

 

Alarmopvolging

Voor een goede opvolging van de signalen moet het systeem aangesloten zijn op een Particuliere alarmcentrale (PAC). Deze systemen zijn meestal te vinden in belangrijke gebouwen en soms in woningen of voertuigen. De centralist kan dan de sleutelhouder, bewoner, beveiligingsbeambte dan wel de politie alarmeren (al naargelang de afspraak die gemaakt is). Zij kijken dan ter plaatse om te controleren waarom het alarmsysteem is afgegaan.

 

Door deze respons wordt voorkomen dat inbrekers zich toch veilig wanen en menen dat er toch niet gereageerd wordt. Aangeraden wordt om voor de aanleg en onderhoud van een alarmsysteem alleen BORG-gecertificeerde bedrijven (enkel van toepassing in Nederland) met gediplomeerde monteurs in zee te gaan.

 

 

Aangeraden wordt om de tijd tussen alarm en alarmopvolging zo kort mogelijk te laten zijn. hoe eerder men ter plaatse is, hoe eerder de inbreker kan worden opgepakt. 

 

 24/7 bereikbaar, bel voor meer informatie: 0416 363949