Politiekeurmerk Veilig Wonen

 

 

Veiligheidsbeleving

 

Woninginbraak is een hardnekkige vorm van criminaliteit, waarvan de gevolgen nog wel eens worden onderschat. Voor veel mensen is een woninginbraak een traumatische ervaring.

De fysieke veiligheid hangt onlosmakelijk samen met de veiligheidsbeleving. Daarom is het zo belangrijk dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen bestaat.

 

Houd de inbreker buiten

 

 Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. De werking is simpel. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen.

 

Aanspreekpunt voor bewoners

 

PKVW-bedrijf is de afkorting voor Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf. Sinds medio 2000 zijn de PKVW-bedrijven het aanspreekpunt voor bewoners bij inbraakpreventie.

  

Een PKVW-bedrijf kan:

 

·         De klant adviseren over beveiligingsmaatregelen op het niveau van het certificaat Beveiligde Woning.

·         De woning van de klant beveiligen op het niveau van het certificaat Beveiligde Woning (of de klant het juiste pakket hang- en sluitwerk leveren en na montage door de klant ook die beveiligde woning controleren).

·         De beveiligde woning van de klant controleren om te zien of deze woning in aanmerking komt voor het certificaat Beveiligde Woning.

·         Als de woning voldoet aan de eisen van het keurmerk, kan het PKVW-bedrijf de bewoner het certificaat Beveiligde Woning overhandigen.

 

 

Inbraakmethoden

Inbrekers hebben verschillende werkwijzen om woningen binnen te komen. Hieronder staat een overzicht met de meest voorkomende inbraakmethoden en hoe u deze het beste kunt voorkomen.

 

Openbreken van deur of raam

Bijvoorbeeld met een breekijzer of schroevendraaier.

Voorkomen door: goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen te plaatsen. Vraag een PKVW-bedrijf om advies.

 


Gaatjesboormethode

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid.

Voorkomen door: raamboompjes plaatsen die met een sleutel afsluitbaar zijn, en deze ook consequent afsluiten. Sleuteltjes uit de sloten verwijderen.


Flipperen

Met een bankpasje wordt aan de buitenkant de sleuf van het slot terug gedrukt.

Voorkomen door: de deur altijd op slot te draaien, of een beveiligingsstrip te plaatsen.


Hengelen

Met een stuk ijzer wordt door de brievenbus aan de deurklink gehengeld.

Voorkomen door: de deur op slot te draaien en eventueel een brievenzak of brievenbusafschermer te plaatsen.


De Bulgaarse methode

Een cilinder die uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken.

Voorkomen door: veiligheidsbeslag te plaatsen waardoor de cilinder maximaal 3 mm uitsteekt.


Inbraak via bovenlichtjes

Bovenlichtjes zijn de kleine raampjes veelal boven een ander (draai)raam.

Voorkomen door: hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen te plaatsen. Een barrièrestang is vaak praktisch, omdat u dan het raam open kunt laten staan als u weggaat. Zorg er wel voor dat de maximale opening minder dan 15 cm is.


Ingooien ruit

Inbrekers gooien met een steen (of ander zwaar voorwerp) een ruit in

Voorkomen door: waardevolle spullen uit het zicht te halen, zodat een dader minder aanleiding ziet een steen door een ruit te gooien. Fysiek is deze methode natuurlijk moeilijk tegen te gaan.


Kerntrekken

Een cilinder wordt uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen.

Voorkomen door: het plaatsen van veiligheidsbeslag SKG drie sterren ® met cilindertrekbeveiliging of een cilinder SKG drie sterren ®.


De babbeltruc

Personen proberen door middel van een smoes het huis binnen te komen

Voorkomen door: niet zomaar iemand binnen te laten en eventueel een stevige kierstandhouder voorzien van SKG-vinkje op de deur te plaatsen.


Insluipen

  

Inbrekers maken gebruik van een openstaande deur of raam

 

 24/7 bereikbaar, bel voor meer informatie: 0416 363949